La fotografia

Fotografia: és l’art i tècnica d’obtenir imatges duradores a causa de l’acció de la llum.
Com acabem d’escoltar, per poder fer bones fotografies, depenem de la llum. És ella la que ens marcarà si la nostra fotografia està bé o mal exposada. I aquesta exposició on la realitzem? Doncs en un material fotosensible.
Durant anys, aquest material eren les pel·lícules. Depenent de la pel·lícula que compràvem, la nostra fotografia tindria unes característiques determinades.
Avui en dia, algunes d’aquestes característiques com ara l’ISO, el determinem a la càmera a l’hora de fer la fotografia. I altres com l’acabat final de la fotografia, ho fem a l’ordinador a l’hora del revelatge digital que podem fer amb programes com Lightroom o Capture One.
Quins factors influeixen per exposar bé una fotografia?
Primer: el diafragma. Aquest és un mecanisme situat en l’objectiu que podem obrir o tancar per determinar la quantitat de llum que entra al sensor i que també, depenent de si està més o menys obert, ens determinarà la profunditat de camp.
Segon. La velocitat d’obturació. L’obturador el tenim situat al cos de la càmera i consta d’unes cortinetes que s’obren i tanquen a determinada velocitat. Com més ràpid sigui el fet d’obrir i tancar, menys quantitat de llum rebrà el sensor i més congelat quedarà el moviment dels objectes que estiguin en la fotografia.Per contra, com més lent sigui el fet d’obrir i tancar de les cortinetes, més llum i més moviment captarem.
El tercer element a tenir en compte per exposar una fotografia és l’ISO. La sensibilitat ISO marca la quantitat de llum que necessita la nostra càmera per fer una fotografia. Abans quan compràvem una pel·lícula, havíem de triar que ISO la volíem, ara és un valor que marquem a la càmera i que podem canviar per a cada fotografia.
Ara que ja hem vist els tres elements principals, cal dir que aquests són com vasos comunicants. Quan un es modifica, per força hem de compensar-ho modificant també algun dels altres dos valors.
M’explico, si tenim l’exposició correcta i augmentem ara un pas la velocitat, voldrà dir que dispararem més ràpid i, per tant, ens entrarà menys llum. Per compensar aquesta llum que tenim de menys, podem obrir un pas el diafragma i així tornarem a tenir l’exposició correcta.
Si estàs començant a la fotografia i mai has tocat el mode manual, no t’espantis, doncs en els següents articles, explicaré pas a pas cadascun d’aquests elements perquè els comprenguis i els dominis.
Fins aquí l’article d’avui. Espero que els hagi agradat i sobretot que et sigui d’utilitat.

Aquesta pàgina s'ha visitat 72 vegades, 1 de les quals avui.

Related Posts

Leave a Reply